365 dagen.

Vogeltjes en vogeltjes en vogeltjes

donderdag 5 juli 2012

Dag 304

Door de ganzen van Wilders viel mijn oog op onderstaand artikel.
Door Piet Emmer
Is Nederland rijk geworden door de slavenhandel?

Een klein stukje uit de tekst:
Daarbij zij bedacht dat in een van de topjaren van de slavenhandel, 1770, er ongeveer 30 tot 40 slavenschepen uit Nederlandse havens vertrokken, terwijl de totale Nederlandse koopvaardijvloot toen tussen de 1.500 en 2.000 schepen telde.

Maar het ene schip is het andere niet en het is juist dat de slavenhandel werd gekenmerkt door grote verschillen tussen de inkoopprijs van de slaven op de Afrikaanse kust en de verkoopprijs in de West. Zo'n grote bruto marge lijkt op hoge winst te duiden, maar doet dat niet. Die marge was nodig om de vele kosten en risico's te dekken zoals de gages voor de bemanning, de sterfte onder de slaven, het verlies op de ongedekte cheques van de kopers van de slaven, averij, schipbreuk, kaping en confiscatie in oorlogstijd.

De hoge marges waren een afspiegeling van de risico's en zeiden niets over de invloed van de slavenhandel op de Nederlandse economie. Zo zijn vandaag de dag in de detailhandel de brutomarges op de aan- en verkoop van levensmiddelen gemiddeld slechts een fractie van de brutomarges bij de aan- en verkoop van juwelen en sieraden. Toch zal niemand beweren dat supermarkten van geringer belang voor de Nederlandse economie zijn dan juweliers.
Hier het hele artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten